کاوش موضوع ضریب انتقال جرم
صفحه اصلی
ضریب انتقال جرم
ضریب انتقال جرم سینتیکی , یا diffusion coefficient یک مفهوم مهم در علم و مهندسی و سینتیک مواد است که به طور معمول به عنوان ثابت تناسب بین شار مولار ناشی از پخش مولکولی و مقدار منفی گرادیان در غلظت گونه ها نوشته می شود و به توصیف نرخ پخش جزئیات و ذرات در یک محیط میپردازد. وقتی یک ماده در محیط دیگری حل میشود یا در محیطی متشکل از ذرات دیگر حرکت میکند، پدیده پخش رخ میدهد. در این فرایند، ذرات ماده از منطقههایی با غلظت بالاتر به مناطقی با غلظت پایینتر پخش میشوند و در واقع تعریف ضریب نفوذ از قانون فیک ( FICKs LAW ) نشات میگیرد .
ضریب پخش برای هر ماده و در هر محیطی، میزان پخش ذرات و جزئیات را تعیین میکند. هر چه ضریب پخش یک ماده نسبت به دیگری بزرگتر باشد، پخش آنها به یکدیگر سریعتر است .این ضریب به شکل کمی میزان پخش ذرات را اندازهگیری میکند و بیانگر نرخ تغییرات غلظت در طول زمان است.
از دیدگاه ریاضی، ضریب پخش (D) برابر است با نسبت تغییرات غلظت (ΔC) به مسافت (Δx) و زمان (Δt). بنابراین، میتوان آن را با فرمول زیر بیان کرد:
D = ΔC / (Δx * Δt)
واحد ضریب پخش در طول به توان 2 بر زمان و در واحد های سیستم بین المللی ( SI) ، ( m^2/s ) و در واحد CGS. برابر cm2/s)) است .
ضریب پخش وابسته به خصوصیات فیزیکی ماده و شرایط محیطی است. عواملی مانند دما، فشار، ویسکوزیته و تراکم محیط میتوانند بر ضریب پخش تأثیر بگذارند. برای محاسبه ضریب پخش در شرایط مختلف، معمولاً از آزمونها و مدلهای ریاضی استفاده میشود.... بیشتر در ویکی پدیا